Genç MÜSİAD tarafından bu yıl 8.’si düzenlenecek olan Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK’24), ‘Global Harmony’ temasıyla Grand Cevahir Otel’de başladı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 8. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’nde Haber7.com’un sorularını yanıtladı.
Programda tecrübeli girişimcilerin genç girişimcilerle tecrübelerini paylaştığını ifade eden Burak Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde teknoloji girişimciliği alanındaki gençlerimizi burada görmüş olduk. Vermek istenen mesajlardan birisi de gençlerin teknoloji alanında girişimciliğe teşvik edilmesi. Bu bağlamda hem finansal teşvikler sağlanıyor hem de regülasyonlarla bunun önü açılıyor. Belki de daha kıymetlisi olan fonlamaya erişim kolaylaştırılıyor” dedi.
Teknoloji girişimlerinde en büyük sorunun sermaye olduğuna vurgu yapan Dağlıoğlu, Türkiye’de hem kamu kaynaklarıyla hem de özel sektör imkanlarıyla sermayeye erişme imkanı olduğunu görüyoruz. Türkiye Varlık Fonu başta olmak üzere Sanayi Bakanlığımız, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası gibi kurumlarımız aracılığıyla ekosistemde belirli bir oranda sermayenin her zaman bulundurulduğunu görmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“TEKNOLOJİ GİRİŞİMİNDE EN UYGUN ŞEHİR İSTANBUL”
Türkiye’nin sadece ülke genelindeki gençler için değil bütün coğrafyadaki girişimciler için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Burak Dağlıoğlu, “Yakın zamanda yayınlanan uluslararası bir raporda İstanbul’u bir teknoloji girişimine başlamak için en uygun şehir olarak gösteriyordu. Bunun birçok bileşeni var. Çok geniş bir nüfustan bahsediyoruz. 86 milyonluk nüfus bir yandan pazar anlamına gelirken üretme kabiliyetine sahip genç bir anlamına da geliyor. İstanbul çok özel bir şehir, çok sofistike bir tüketici talebine ev sahipliği yapabilen bir şehir. Teknoloji girişimcilerinin özellikle bir ürün veya hizmet geliştirirken onu piyasada test etmek, geliştirmek ve mükemmelleştirmek adına çok güzel bir test imkanı sunuyor. Bütün uluslararası girişimcilerden, yerli girişimcilerden duymuş oluyoruz” şeklinde konuştu.
“BU EKOSİSTEMİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Türkiye’de özellikle erken aşama teknoloji yatırımlarına yatırım yapmak üzere kurulmuş birçok uluslararası girişim sermayesi fonu olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, “Bunların hepsi Türkiye’de çok canlı ve güçlü bir girişimci ekosistemi olmasını sağlıyor. Biz de Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak özellikle sermaye boyutuyla bu ekosistemle çok yakın çalışıyoruz. Bugün burada daha önce yakın çalıştığımız girişimcileri ve şirketleri burada görmek bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı oluyor. BU ekosistemi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
“İYİNİN DÜŞMANI DAHA İYİDİR”
Türkiye’deki genç girişimcilerin potansiyelinin çok yüksek ve vizyonlarını çok açık olduğunu belirten Dağlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
Fikirleri var bunları hayata geçirmek istiyorlar. Sıklıkla duyduğumuz konu mentörlük konusu. Bu girişimciler için önemli bir konu. UGİD gibi platformlarla bunun için bir kapı aralanmış oluyor. Burada tecrübeli iş insanlarının yanında küme küme gençler görüyoruz. Bu kendileri için bir mentörlük fırsatı sunuyor. Tabiki potansiyeli daha ileriye taşımak her zaman mümkün. Daha iyi iyinin düşmanı oluyor. Biz bütün imkanlarımızla daha iyiye gitmek için çalışıyor olacağız”
3 BİN 500 KİŞİ KATILIYOR
8. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’ni gerçekleştirdiklerini belirten Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Cahit Ertemel, “Çok güzel dinamik bir başlangıç yaptık. İki yılda bir yaptığımız, içerisinde bir girişimcinin önünde yakın zamanda nelerle karşılaşacağına yönelik bir kongre. Dolayısıyla uçtan uca bir girişimcinin vizyonun nasıl belirlemesi noktasında birçok fayda sağlıyor” dedi.
Kongrede 3 ana başlık üzerinde durduklarını dile getiren Ertemel, “Bir girişimcinin düşünce yapısı nasıl olmalı? Nasıl aksiyon planı olmalı? ve Fırsatlar neler? Bunu birçok alanında uzman iş dünyasının temsilcisinden dinlemiş olacak. Dolu dolu güzel bir program, teveccüh de çok. Yaklaşık 3500 kişinin katılım sağladığı 500’ünün yurt dışından geldiği önemli büyük bir kongre” bilgilerini paylaştı.
2024 hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cahit Ertemel, sözlerine şöyle devam etti:
2024 Türkiye’nin 2. yüzyılının ilk yılı. Cumhurbaşkanımız Sayın recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye yüzyılı hareketi var. Biz de bu vizyonla hareket etmek istiyoruz. 16 maddesi var Türkiye yüzyılının. Birinci maddesi gençlik ve girişimcilik. Gençliği temele alıp girişimcilik odaklı çalışma politikası belirledik. Dolayısıyla 2024 dördün ana fonksiyonu girişimcilik odaklı çalışma tarzı olacak. Bizim de bu yılki en temel meselemiz bu olacak inşallah. Girişimcilik faaliyetlerini artırmak artırırken de verimliliği korumak istiyoruz. Çünkü çok hızlı dönüşen değişen bir dünya içerisindeyiz. Artık bu değişime hızlı aksiyon alabilen girişimcileri yetiştirmek zorundayız”