Moldova’daki ayrılıkçı bölge Transdinyester, Rusya’dan koruma talep edecek
2 mins read

Moldova’daki ayrılıkçı bölge Transdinyester, Rusya’dan koruma talep edecek

Moldova’daki ayrılıkçı Transdinyester’deki yönetim, Rusya’dan destek talep edilmesi için bir araya geldi.

Gerçekleştirilen toplantı sonucunda Moldova yönetiminin “baskılarına” yönelik karar alındığı bilgisine yer verilen Moldova basınındaki haberlerde, karar neticesinde bölgenin koruma için Rusya’ya resmen başvuracağı kaydedildi.

Kararda, Moldova’nın bölgeye yönelik baskısını son dönemde artırdığı ve Transdinyester’de yaşayan yaklaşık 220 bin Rus vatandaşının korunması gerektiğine işaret edildi.

TRANSDİNYESTER SORUNU

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla başlayan ve 1990’ların başında çatışmaya dönüşen kriz, 30 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Moldova’nın 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Dinyester Nehri’nin sol yakasında bulunan Transdinyester, Rusya’nın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

Bunu kabul etmeyen Moldova yönetimi ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında başlayan savaş, Temmuz 1992’de Rusya ve Moldova arasında imzalanan ateşkesle sona erdi.

Savaş dursa da bu mesele çözüme kavuşturulmadı. Moldova, bu bölgeyi kendi toprakları olarak görse de Transdinyester, ayrı bir devlet olarak tanınma mücadelesini her zaman sürdürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülkenin devlet olarak tanımadığı Transdinyester, sadece Rusya’nın desteğiyle Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Rusya destekli sözde Abhazya ile Güney Osetya cumhuriyetçileri tarafından tanındı.

Sözde anayasası, bayrağı ve para birimi olan Transdinyester bölgesinin, Kişinev’den ayrı sözde bir yönetimi, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

Ukrayna sınırı boyunca uzanan Transdinyester, bölgesinin Rusya ve Karadeniz ile sınırı bulunmuyor. Yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı bölgedeki halka Rus pasaportu dağıtıldı. Rusya, pasaportlarını taşıyanları kendi lehine potansiyel bir güç olarak görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir